top of page

Több ügyféllel töltött idő = több árbevétel? Nos igen.

Ha értékesítést, vagy azt is menedzselő vezetőként dolgozik az ember, hajlamos azt gondolni, hogy a csapata egész nap elad. Gondolom nem árulunk el nagy titkot, de ez nem is lehetne távolabb a valóságtól.

Az értékesítési tevékenységgel kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy az értékesítők idejük kevesebb mint felét töltik értékesítéssel. Egy több ezer értékesítő részvételével lezajlott felmérés adatai szerint:

Az értékesítési képviselők az idő 66% -át nem értékesítési tevékenységekkel töltik. Ez még mindig eléggé elvont, ezért nézzük meg ezt a számot munkanapokra lebontva.

Azt jelenti, hogy minden hónapban a rendelkezésre álló 21 napból minden kereskedő ~ 14 napon át nem ügyfél orientált tevékenységet végez.

Adminisztrál, jóváhagyásokat szerez be, ügyféladatot keres, szerződéseket próbál megtalálni.

A három legfontosabb dolog, ami a megkérdezett értékesítők szerint időt visz el: e-mailek, a különböző tevékenységek különböző rendszerekben történő rögzítése, valamint értékesítési adatok és ügyféljegyzetek bevitele.

Az eredmény? Ezek miatt az értékesítési képviselők 57% -a várhatóan a jelenlegi helyzetet leszámítva sem hozta volna a célszámait. (koronavírus járvány előtti adatok!!)

Persze minden értékesítési vezető azt akarja, hogy a kereskedőik hatékonyabbak legyenek, de sajnos ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Különösen ha a belső folyamatok összetettek, és a beérkező levelek mappája túlcsordul.

Az eredmények alapján az látszik, négy olyan terület van ami segíthet, hogy a kereskedők visszatérhessenek a valódi munkájukhoz.

Automatizáljunk

A manuális feladatok automatizálása elengedhetetlen ahhoz, hogy az értékesítés ismét termelékeny legyen (az emberek pedig motiváltak). Amint megoldjuk, hogy az alacsony hozzáadott értékkel bíró és ismétlődő feladatokat száműzzük napjaikból, az értékesítők hálásak lesznek, hogy hagyjuk őket az eladásokra koncentrálni, a cég pedig végre elérheti a kitűzött célokat.

De! Bármennyire is szeretné velünk elhitetni emberünk, a megoldás nem a saját titkárnő felvétele lesz!

Ha CRM-t használ, fedezze fel az adatok automatikus rögzítésének módjait, így az értékesítési képviselőknek nem kell egy ujjukat sem mozdítaniuk. Ezzel megszabadulhatunk például olyan hétköznapi, mégis fontos napi tevékenységektől, mint például az ügyfél elérhetőségeinek rendszeres frissítése.

Mesterséges Intelligencia? Az pontosan mire is használható?

A legjobb értékesítési csapatok máris kihasználják az mesterséges intelligencián alapuló képességeket, hogy minél többet hozhassanak ki az értékesítéssel töltött percekből. Valójában a kiemelkedően teljesítő értékesítési csapatok 4,9-szer nagyobb valószínűséggel használják az AI-t, mint az alulteljesítők.

A felhasználási esetek az olyan útmutatóktól kezdődnek, amelyek javaslatot tesznek, hogy

  • melyik ügyek érdemelnek vagy igényelnek több figyelmet?

  • melyik e-mailt válaszoljuk meg először?

  • kivel tárgyalunk a legtöbbször és milyen eredménnyel?

és egészen a magasabb előrejelzési pontosságig precízebb üzleti tervezésig tarthatnak.

Együttműködés házon belül és kívül

Az igazi cél, vagy napirend nélküli belső találkozók, kimondott ellenségei az értékesítés termelékenységének. Ugyanakkor az értékesítőknek és a vezetőknek is együtt kell működniük annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozhassák ki az összes üzleti lehetőségekből. Ezért elengedhetetlen egy formalizált, központi információ gyűjtő hely.

Oldjuk meg, hogy a csapat dokumentumaival, táblázataival, diáival és egyebekkel együtt az értékesítők együtt dolgozhassanak a digitális térben, és képesek legyenek valós időben kommunikálni. Ez kiküszöböli a szükségtelen találkozókat. A jelen helyzetben ez a működés alapja is egyben.

Fejlesszük a kollégákat

Az értékesítési vezetők néha annyira koncentrálnak a bevétel növelésére, hogy elfelejtik az egyén növekedését. Az, hogy valakiből jó értékesítő lesz, nem véletlenül történik. A célzott tudásmegosztás, a célzott képzés és a mentorok és vezetők hosszú távú munkájának eredménye.

Függetlenül attól, hogy új értékesítőt tanítunk be, vagy segítséget nyújtunk egy nehéz helyzetben lévőnek, esetleg jutalmazzuk a legfontosabb bevétel termelőnket, ne hagyjuk figyelmen kívül az értékesítés emberi oldalát. Az nem tipikus, hogy valaki minden nap le akarja hozni a csillagokat az égről. Hozzuk létre a hozzáférhető információk, átláthatóság és közös siker kultúráját. Ne feledje, hogy az oktatásoknak szórakoztatónak és vonzónak kell lennie az emberek számára. Senki nem szereti nem jól végezni a munkáját! Mindenki azt akarja, hogy teljes potenciáljára fejlesszék.

Az értékesítési csapat vezetése manapság összetett, de ugyanakkor kifizetődő tevékenység is. Szánjunk időt arra, hogy megértsük az embereinket mi akadályozza a termelékenység növelésében. Kérdezzük meg, hogyan segíthetünk.

Ha szeretnéd megvalósítani a fentieket, de még nem döntötted-el hogyan: info@salesdrive.hu, vagy +36309777886

12 views0 comments
bottom of page